mandag 30. mai 2016

Blomstring i siste del av mai

Dette blomstrer i hagen min nå, rett før vi går inn i den første sommermåneden;

lørdag 28. mai 2016

Spiselige strandplanter på Lindøya


I dag har minstemor og jeg vært på utflukt til Oslo og ut med rutebåten til Lindøya i Oslofjorden. Der viste sopp og nyttevekstforeningen oss mange av de spiselige plantene som vokser ved stranda. På det øverste bildet er det en vi kjenner fra hagen, nemlig gressløk. Flere av de andre plantene var helt ukjente - eller så kjente vi dem men visste ikke at de kunne spises eller hvordan de kan tilberedes. 

Sopp og nyttevekstforeninger finnes i mange fylker, og de arrangerer gratis turer både vår og høst. Absolutt å anbefale! 

Alle bildene blir større om du dobbeltklikker på dem. 


Mjødurt, karve og gåsemure


Knall gul vinterkarse som kan brukes både i salat, wok og supper. 


Det finnes ikke lengre lind på Lindøya, men hele øya var full av blomstrende syriner og berberis i dag. 


Over ser vi korsknapp, blomsten til dunkjempe, pastinakkblader, tangmelle, dunkjempe og strandkryp. 




Vi hadde aldri vært på Lindøya før, men vi skal absolutt tilbake. Det føltes som om vi hadde reist langt både i tid og sted. 


onsdag 25. mai 2016

Sola er tilbake

   



Varmen er her igjen og humler og andre insekter storkoser seg i alle blomstene som bare trengte "litt" regn for å blomstre. Alpeklematisen har blomstret i over en uke nå, og i motsetning til epletreet tåler blomstene regn.

Noen andre som storkoser seg nå er sneglene. Vi plukket sikkert hindre knøttsmå udyr i pallekarmene i går. Jeg hater snegler!! Jorda vi kjøpte av en lokal bonde i fjor var et skikkelig bomkjøp. Med på lasset kom både ugress og snegler,  så nå må vi bare plukkeplukkeplukke.


søndag 22. mai 2016

Epleblomstring


I den lille hagen vår finnes det fire sorter epler. Tre av dem er podet på samme stamme og blomstrer med hvite blomster akkurat nå. Den tredje greina har knapt bært noen frukter på seks år, kanskje fordi den blomstrer litt senere enn de to andre? 

Den fjerde og siste sorten er et søyleepletre. Det er bare et par år gammelt men ut fra årets knallrosa og intense blomstring trives det godt.  
Vi krysser fingrene for en god eplehøst! 

lørdag 21. mai 2016

DIY - lag ditt eget insektshotell




Inspirert av naturprogram på nett-TV i går kveld, bestemte vi oss for å lage våre egne insektshotell i dag. Vi brukte det vi fant i bod, hage, skog og garasje og hele familien ble satt i arbeid. Faktisk hjalp naboungene til også!

Det første du trenger til et hotell er en ramme. Den må tåle vær og vind, være stødig og helst ha en bakvegg. Du kan gjerne også dele rammen inn i ulike rom. Vi brukte en gammel fuglekasse som vi fjernet fronten på, en tom blikkboks og en bit av en furustamme. I tillegg snekret vi to kvadratiske rammer av en planke vi hadde i garasjen. Disse venter på bakvegg og ble ikke ferdige i dag.

Det neste du trenger er ulike naturmaterialer som forskjellige insekter trives med. Vi prøver oss frem og brukte hule gresstrå, pinner, mose, trollskjegg, kongler, bark, tørkede stengler fra lupiner, tørt gress og trestammer som vi borret hull i. Hullene borret vi i dimensjonen 2mm, 4 mm og 5,5 mm.
Blikkboksen ble fylt med pinner og fuglekassen ble fylt med litt av det meste. Furustammen fikk hull i ulike dimensjoner og et tak av leire. Rammene skal få romdelere, og bakvegg og fylles med ulike materialer.

Det er nok lurt å dekke rammer og fuglekasse med netting for å holde materialene på plass. Det hadde vi ikke liggende i dag så det gjør vi senere.

Jeg har lest litt ulike råd om hvor hotellet bør plasseres for å få gjester, og vi prøver oss litt frem med ulike steder rundt huset. Nå håper vi bare mange ulike insekter flytter inn, formerer seg og hjelper til i hagen!




fredag 20. mai 2016

Såtid i minstemors hage

    



I pinsen fikk vi endelig tid til å så årets blomster i minstemors pallekarm. I år var de aller fleste frøene sanket selv fra fjorårets avling - noe som både er kostnadsbesparende og ekstra magisk. Tenk at alle blomstene i fjor blir til enda flere blomster i år!?

Forhåpentligvis dukker det opp både kornblomst, ringblomst, erteblomst, tagetes, valmuer, kuletistel og kaninhaler her etterhvert. I tillegg er det plass til noen lave blomster i forkant som vi ikke har sådd enda. Er det noen som har forslag?

torsdag 19. mai 2016

Jeg fant jeg fant!

Hva fant du nå da?
Et eggeskall og en padde!

En hvitveiseng som snart blir en bregneskog!

Et fuglereir i mosen rett ved stien! 

søndag 15. mai 2016

Kandiserte blomster og bokanbefaling


I dag har vi laget skikkelig vårlig kakepynt av blomster vi fant i skogen. Inspirert av den fantastiske boka Bakeland av Marit Hovland har vi kandisert både forglemmegei, fioler og gauksyre. Sistnevnte er vår egen ide.

Å kandisere blomster ser både vanskelig og tidkrevende ut, tenkte jeg da jeg leste boka. Etter å ha prøvd kan jeg slå fast at det helt riktig er tidkrevende - men ikke særlig vanskelig. Det er litt pirkete men etter fem seks blomster går det bare bedre og bedre. Plutselig har du nok til en hel kake. Jeg fikk mange gode tips i boka, og fant ut flere teknikker selv underveis.
Hva vi skal bruke pynten på har vi ikke helt bestemt oss for. Den passer jo fint både til is og på kake 17.mai. I barndåp, bryllup og konfirmasjon er den jo nærmest perfekt. I første omgang skal jeg oppbevare blomstene i lufttette beholdere -der skal de visstnok klare seg i månedsvis.


Det står ikke bare om kandiserte blomster i Bakeland-boka. Her er det oppskrifter inspirert av naturen og lagt opp etter årstidene. Forfatteren er også grafisk designer, og det vises. Bildene og designen er nydelig. Marit Hovland kan også følges på Instagram under @borrowmyeyes. Det var der jeg ble oppmerksom på mesterverkene og kreativiteten hennes (klikker du på bildene blir  de større); 



torsdag 12. mai 2016

Botaniske tulipaner


Botaniske tulipaner - eller villtulipaner som de også kalles - er noe helt for seg selv. Nette, søte og villige.  De kommer opp tidlig og holder lenge. Sprer seg gjør de også, i motsetning til vanlige tulipaner som ofte furter og blir borte etter første året

Jeg kjenner at jeg må på utsikt etter flere sorter når høsten kommer!

søndag 8. mai 2016

Trekantdrama ved fuglekassene





Det er ikke alltid enkelt å være småfugl med reir i skogen. Det er mange farer som truer, både fiender på to og fire bein - med og uten vinger. Flere dyr og fugler spiser både egg og unger. 

For å hjelpe småfuglene har vi hengt opp flere fuglekasser på trærne i nærheten av huset. Kassene er populære, og kjøttmeis og blåmeis er ofte tidlig ute med å sikre seg plass. De siste årene har også et par med sort-hvit fluesnapper vært interessert i husrom. Siden de tilbringer vinteren i sørligere strøk, må de ofte ta til takke med de minst populære kassene når de kommer susende litt etter de fastboende. I år har kjøttmeisen sikret seg stamstedet, og vi tror det bor en blåmeis i fluesnappernes fjorårshjem. Herr og fru fluesnapper har dermed flyttet inn i en kasse en knapp meter unna kjøttmeisen. Denne kassen er nok hengt opp i tetteste laget innpå kjøttmeisenes kasse, men i nøden spiste.. fluesnapperne fluer. Nå bor de tett på, og det byr på litt krangling. Parene jager hverandre bort fra trærne og bytter på å henholdsvis jage, flykte og ignorere hverandre.

Flere ganger om dagen brytes imidlertid mønsteret. Det er når herr eller fru hakkespett stikker innom foringsautomaten. Etter en solid mengde solsikkefrø vil hakkespetten gjerne ha dessert - og da går turen innom fuglekassene rett ved. Mens inntrengeren forsøker å få tak i egg og unger er ikke fluesnapperne og kjøttmeisene uvenner lenger. Nå gjelder det å forsvare felles territorie! De suser etter den mye større hakkespetten med imponerende mot og fart. 

De gangene jeg har observert dramaet har det gått bra og hakkespetten har måttet nøye seg med frø. Inngangen til kjøttmeiskassen vitner imidlertid om at hakkespetten har brutt seg inn tidligere år. Til høsten skal kassen byttes ut med en som har metallplate rundt inngangen;


Tidligere år har både ekorn og kråke vært sultne på innholdet i fuglekassene;


lørdag 7. mai 2016

Hagen i dag



Endelig vær for korte ermer og sommerkjole.  Vi er ute fra morgen til kveld. Luke, så, male, rydde, spise is, grille, vanne, hoppe trampoline, bekjempe maur, spise rabarbra og leke på plenen.


onsdag 4. mai 2016

Mai-magi


Sol, blå himmel, fuglekvitter, blomster overalt og lysegrønne trær. 
Det blir ikke mye bedre enn dette.


søndag 1. mai 2016

Andre gjester ved grevlinghiet

Det er ikke ofte jeg er redd i skogen, men i kveld møtte jeg på en elg da jeg skulle sjekke viltkamera. Den lå og hvilte seg, og hørte meg heldigvis før jeg kom alt for nært. Da luntet den vekk fra meg og jeg forsvant kjapt i motsatt retning.

Det var ikke bare grevlinger på minnekortet denne gangen, to andre gjester har også stukket innom hiet;

Mikkel Rev....

... og en veldig nysgjerrig (og dumdristig?) katt

Jeg fikk også noen fine grevlingfilmer - og enda en bekreftelse på at de i allefall er to. Det er tydelig at det skjer ting der for de samler gress og utforsker veldig. En av filmene stusser jeg på. Det ser ut som et lite brunlig dyr med buskete hale forsvinner inn i hiet. Større enn et ekorn. Mindre enn en rev. Kan det være en annen katt? Eller en grevlingbaby? Filmen er tatt på formiddagen, noe som taler mot grevling. Ungene kan imidlertid være våkne hele dagen, det så vi sist. Den forsvinner målrettet inn inngangen, og sniffer ikke rundt slik de andre gjestene - så det ser ut som den bor der; 

Hva i alle dager er dette da? 

Herr og fru Grevling